[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mannen från bergen


Mannen från bergen - Kjell Eriksson


(Inbunden, Ordfront, 2005, 416 s.)

Mannen från bergen är den sjunde boken i en serie om kriminalinspektör Ann Lindell vid Uppsalapolisen och hennes kollegor. I denna bok så håller sig Kjell Eriksson inte helt och hållet på Uppsalaslätten utan gör en tripp till Mexiko.

Bokomslag "Mannen från bergen"Slobodan Andersson balanserar på en slak lina mellan skumraskaffärer och vanlig affärsverksamhet. Han driver krogen Dakar i Uppsala tillsammans med sin gode vän Armas. De har planer på att göra den till lyxrestaurangen nummer ett i Uppsala, men de har också andra planer som de inte pratar fullt så högt om.

På restaurangen hamnar en salig blandning av människor.
Eva som är ensamstående mor till två pojkar i början av tonåren och arbetslös sedan en längre tid får jobb som servitris.
Johnny som flytt den mellansvenska staden och ett förhållande som gått i kras börjar som kock på Dakar.
Till krogen kommer också Manuel från Mexiko, vars ena bror har hamnat i fängelse efter att ha smugglat knark. Den andra brodern dog i samband med att han försökte fly från polisen. Manuel vill rädda sin bror från fängelset, men han vill också straffa den man som lurat hans bröder in i en farlig värld och han har hittat honom i Uppsalas restaurangvärld.

Kriminalinspektör Ann Lindell blir inblandad genom upptäckten av en död man. Ett lik som dessutom har blivit av med en del hud. Mördaren eller mördarna har karvat bort en del av den döde mannens skinn, för att förstöra en tatuering vars betydelse verkar obegriplig för Uppsalapolisen.

"Mannen från bergen" är den andra boken av Kjell Eriksson som jag läser och nog för att jag tyckte att "Nattens grymma stjärnor" var bra, men när denna bok tar slut blir jag besviken.
Jag vill inte att den ska ta slut, jag vill veta mer om personerna och hur det går för dem. För Manuel, Eva, Johnny och de andra.
Kriminalhistorien blir av underordnad betydelse i denna roman om människor som känns levande, som älskar och sörjer, förbannar livet och sen försöker en gång till.
Jag var svårflörtad till en början, kände att: "här kommer en småtrist vardagsrealistisk svensk deckare med en gnutta Mankell mellan raderna". Det gick dock över utan att jag ens märkte det och sedan var jag fast i romanen, så fast att det var en fasa att upptäcka att Eriksson faktiskt avslutar den redan efter fyrahundra sidor. Den hade gärna fått vara fyrahundra sidor till.

Det är en intensiv berättelse som man lever sig in i och jag både vill och inte vill läsa hans tidigare böcker. "Tänk om de inte är lika bra som denna, vågar jag bli besviken? Men om jag inte läser dem så kanske jag missar berättelser lika fantastiska som denna."
Jag vill ha en fortsättning på "Mannen från bergen", fast ingen deckare den här gången utan en roman som tar fasta på människorna och vad de har att berätta.

Innehållsförteckning:
Broderskärlek
Sena nätter
Dricks
Konsten att flyga ut ur Sverige på falska pass


Om författaren:
Kjell Eriksson
Kjell Eriksson
© Foto: Anna Nilsson

Kjell Eriksson bor i Uppsala och är både författare och trädgårdsmästare. "Mannen från bergen" är hans sjunde deckare och de tidigare sex har alla blivit nominerade till Årets bästa deckare av Svenska Deckarakademin. En av dem har vunnit titeln och en fick debutantpriset.

Andra böcker av författaren:
Knäppgöken 1993
Frihetsgrisen 1995
Efter statarna - en ny tid 1995

Deckare:
Den upplysta stigen 1999
Jorden må rämna 2000
Stenkistan 2001
Prinsessan av Burundi 2002
Nattskärran 2003
Nattens grymma stjärnor 2004

Övriga bokfakta:
"Mannen från bergen" kom ut på Ordfronts förlag i oktober 2005. Det är den sjunde deckaren med Uppsalapolisen Ann Lindell i huvudrollen.


Carin Thärnström: 06-04-25


 
> maila crew@bulldozer.nu