Bygg smart och spara energi

Om du planerar att bygga ett nytt hus har du möjlighet att göra val som inte bara är bra för din plånbok utan också för planeten. Energieffektivitet och hållbara energikällor, som solceller, är centrala aspekter i detta. Här är lite tips om vad du kan tänka på om du vill bygga en fastighet som hjälper dig spara pengar på sikt och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid.

Att planera bygget av ett nytt hus kan kännas överväldigande – det är många detaljer att tänka på. Ett område som definitivt är värt tid och uppmärksamhet är den nya fastighetens energieffektivitet. Att skaffa solceller är ett sätt att göra fastigheten mer energieffektiv, men det finns också andra faktorer att ha i åtanke om du vill ha en så energieffektiv fastighet som möjligt.

Det handlar om din och planetens framtid

Att bygga ett energieffektivt hem handlar inte bara om att spara pengar. Det är också ett sätt att ta ansvar för vår planets framtid. Solceller, kloka materialval och andra åtgärder kan hjälpa dig att slå två flugor i en smäll. När du själv bygger och utformar din bostad från grunden har du en unik möjlighet att göra val som gynnar både dig själv och alla andra. Att bygga ett nytt hus är ett stort projekt, men det måste inte vara överväldigande.

Solceller – en lysande lösning för att spara energi

Solceller ger dig möjlighet att producera din egen el. Detta kan förstås innebära avsevärda besparingar på dina energikostnader. Under rätt förutsättningar kan du dessutom få möjlighet att sälja överflödig elproduktion. Du har med andra ord chansen att inte bara spara pengar utan också gå med vinst. Alldeles oavsett är solceller en värdefull investering som betalar sig över tid och bidrar till att minska ditt hus koldioxidavtryck. När du ska bygga hemmet enligt dina egna specifikationer kan du se till att taket får så bra förutsättningar som möjligt för en solcellsanläggning. Det är till exempel bra om det nya taket lutar i söderläge, och att det har en lutning på 15 grader eller mer. Om du vill spara pengar är det bra om taket lutar såpass mycket att solcellerna kan monteras platt direkt på taket, då detta gör att själva anläggningen blir billigare.

Det finns flera andra sätt att skapa ett energieffektivt hem:

  • Isolering – Ett välisolerat hus håller värmen inomhus på vintern och svalare på sommaren, detta minskar behovet av uppvärmning och kylning.
  • Energieffektiva vitvaror – Vitvaror står för en stor del av elkonsumtionen i en bostad. Att välja energieffektiva modeller kan spara stora mängder energi.
  • Vattenbesparande teknik – Installera vattensnåla kranar och duschar, och överväg att använda regnvatten för bevattning och spolning av toaletter.

Materialval för energieffektivitet och hållbarhet

Vilka material du väljer att bygga huset med spelar också stor roll för hur energieffektivt det blir. Material som betong och tegel har utmärkta termiska egenskaper som bidrar till att reglera inomhustemperaturen på ett gynnsamt vis. Det finns även miljövänliga alternativ som återvunnet timmer eller biobaserade material som kan bidra till mer hållbart byggande.