Så bygger du ett säkert drömhus

Hemmet ska vara en trygg plats för hela familjen. För att öka tryggheten och säkerheten kan du redan när du bygger ditt hus göra vissa tillval och exempelvis installera hemlarm. Då minskar du risken att tjuven väljer ditt hus.

För att du ska kunna skapa ditt drömhus är det bästa att bygga ett hus från grunden. Det första steget är att hitta en lämplig tomt för att sedan bestämma vilket hus du vill ha. När du bygger ett hus från grunden har du även alla möjligheter att skapa ett säkert och tryggt hem. Du kan redan från början installera hemlarm och sätta in smarta säkerhetsgrejer som fönsterlås och kodlås till ytterdörren.

Installera hemlarm

Att ha ett hemlarm är ett bra sätt att skydda dig från att få oväntat besök. Det är svårt att helt kunna förhindra inbrott, men du kan öka sannolikheten att slippa påhälsning av tjuvar genom vissa åtgärder som hemlarm. När du bygger ett nytt hus är ett tips att välja att ha ett förstärkt skydd vid fönster samt altan- och balkongdörrar. Tjuvens bästa väg in är oftast från bottenvåningen där det är insynsskyddat. Se därför upp med att plantera eller sätta upp växter nära fönster och dörrar. Tänk smart och strategiskt när du planerar ditt husbygge.

Minska risken för inbrott

Det är även bra att satsa på ordentlig belysning runt hela huset. Det finns många olika alternativ att välja mellan. Du kan använda dig av en rörelsevakt så att lamporna tänds om någon rör sig på tomten. Det kan skrämma vem som helst när en lampa plötsligt tänds. Även om du har ett larm tar det en stund innan väktarna hinner fram. Därför är det viktigt att även ha vidtagit andra åtgärder.

Rusta huset med:

  • bra lås
  • förstärkta fönster och dörrar
  • fönsterlås
  • utomhusbelysning
  • säkerhetsklassad ytterdörr.

Teckna en hemförsäkring

Även om du har vidtagit alla försiktighetsåtgärder som finns är det ändå bra att ha en hemförsäkring. Kontrollera med försäkringsbolaget som du väljer om det finns några särskilda krav på larm eller fönsterlås för att försäkringen ska gälla vid ett eventuellt inbrott. Läs igenom villkoren som försäkringsbolaget har för att inte få en överraskning den dagen du behöver nyttja försäkringen.

Prata med de nya grannarna

När du har flyttat in i ditt nya hus kan du även prata med grannarna. Grannsamverkan är effektivt för att förebygga brott. Hos Polisen kan du hitta information om grannsamverkan. Fråga även grannarna om de kan ta in din post, slänga sopor i din soptunna och klippa gräsmattan när du är borta.

Säkra huset mot naturen

Förutom att säkra huset mot inbrottstjuvar är det även en god idé att försöka skydda huset mot framtida översvämningar. Skyfall och översvämningar har blivit allt vanligare. Genom att välja gedigna stuprör och se till att dräneringen fungerar klanderfritt kan du minska risken för problem. Det finns bra översvämningsskydd att installera för att undvika att få in vatten i avloppet. När du väljer plats till huset är det fördelaktigt att marken lutar bort mot huset.