Därför ska du välja fiskbensparkett

Det finns en hel del att tänka på när du ska renovera din villa. Inte minst behöver du fundera över vilken typ av golv du ska satsa på. Du ska definitivt välja fiskbensparkett, som är ett slitstarkt och tåligt golv samtidigt som det är vackert att titta på. Parkett är ett populärt golvslag som vid rätt förutsättningar håller i hundra år.

Parkettgolv förknippas ofta med sekelskifteshus och paradvåningar och det är inte så konstigt med tanke på att denna golvtyp passar lika bra i både hus som lägenheter. Parkett är funktionellt och stilfullt och finns i en rad olika mönster som både är dekorativa och ger golvet en unik känsla.

Lägg fiskbensparkett i vardagsrummet

Förutom en vacker fiskbensparkett kan du välja mosaikparkett, stavparkett eller stjärnparkett. Det finns dock en hel del fördelar med att välja just fiskbensparkett. Du får:

  • • Ett hållbart och vackert golv.
  • En tidlös och klassisk design.
  • En värdehöjande åtgärd för din bostad.
  • Ett golv som är enkelt att hålla rent.

Förutom ovanstående punkter är fiskbensparkett också ett golv som passar i de allra flesta bostäder. Du kan lägga fiskbensparkett överallt utom i badrummet eftersom trägolv överlag är en dålig idé i ett badrum. Parketten passar utmärkt i finrum, allrum, vardagsrum, sovrum och till och med i hallen. Genom att välja parkett tar du del av designvärlden där golvet faktiskt anses vara den moderna fondväggen. Med vackra mattor och en utsökt fiskbensparkett blir golvet en viktig del av inredningen.

Så tar du hand om ditt parkettgolv

Ett parkettgolv kostar en slant, men det är välinvesterade pengar. Se till att jämföra priser för att hitta den bästa affären för dig och ditt hus. När du väl har fått din fiskbensparkett ska du vårda golvet på bästa sätt. Undvik ångtvätt och våttorkning som kan förstöra ditt golv. Satsa på en vanlig dammsugare och se till att du inte repar golvet.

För att parkettgolvet ska hålla så länge som möjligt ska du se till att torrstäda och bara dammsuga golvet. Du kan välja mellan att olja eller lacka ditt parkettgolv om du vill ha en riktigt snygg och behaglig glans. Med olja får du ett skyddande lager som blir en barriär mot både smuts och repor. Får du fläckar på ditt parkettgolv ska du inte använda rengöringsmedel eftersom dessa kan skada parketten. Varmt vatten och en så torr trasa som möjligt och så fort som möjligt är receptet när det gäller parkettrengöring.

För att golvet ska hålla så länge som möjligt bör du använda möbeltassar av filt, se till att ha mjuka mattor som fångar upp smuts, satsa på torrstädning, undvika golvvärme över 24 grader, se till att temperaturen inomhus håller sig runt 20 grader samt att luftfuktigheten inte överstiger 55 %. Har du ett rum som utsätts för mycket sol bör du se till att ditt parkettgolv skyddas med hjälp av persienner. Vill du våttorka ditt golv ska du se till att trasan är väl urvriden och att det inte finns något vatten kvar på parkettytan. Du kan rådgöra med golvexperter hur du på bästa sätt oljar in eller lackerar ditt parkettgolv samt vilka produkter som är bäst för ändamålet.