Sveriges mest unika arkitektur!

Du behöver inte resa utomlands för att få uppleva ikonisk arkitektur. Visste du att det finns massor här hemma i Sverige?

Det finns många olika typer av arkitektur i världen. Vissa stilar är mer populära än andra, men det går inte att förneka att var och en av dem har sin egen unika charm. Sverige är hem för några av de mest intressanta och unika arkitekturerna i världen, från byggnader som går tillbaka till medeltiden till strukturer som byggts under de senaste åren. Så låt oss ta en titt på några av Sveriges mest ikoniska och fascinerande arkitektoniska landmärken!

Stadshuset

Stadshuset i Stockholm är en av de mest kända byggnaderna i Sverige. Det byggdes i början av 1900-talet och är hem för stadens regeringskontor. Byggnaden är känd för sin storslagna utformning med ett massivt centralt torn och två mindre torn på vardera sidan. Stadshusets interiör är lika imponerande som exteriören, med vacker mosaik och en stor sal som nobelprismiddagen sker i.

Turning Torso

Turning Torso är en skyskrapa för bostäder i Malmö. Den färdigställdes 2005 och är 190 meter hög. Byggnaden har fått sitt namn från sin unika design, som består av nio kuber som roteras runt sin axel när den stiger uppåt. Turning Torso är Sveriges högsta byggnad och världens första vridna skyskrapa!

Vasamuseet

Det här är kanske lite otippat, men häng kvar. Vasamuseet är ett av de mest besökta museerna i Sverige. Det ligger på Djurgårdsön i Stockholm och rymmer resterna av Vasa, ett fartyg som sjönk på sin jungfruresa 1628. Vasa bärgades från havsbotten 1961 och sedan byggdes det ett museum runt omkring det bärgade skeppet. Det var helt nytt och hade aldrig gjorts tidigare. Det gör att arkitekturen är helt unik, och dessutom är det byggt för att kunna bevara Vasa-skeppet för framtiden. Ganska coolt!

Humanistiska Teatern

Humanistiska teatern i Uppsala är en av de nyaste byggnaderna på den här listan. Den stod klar 2018 och används för föreläsningar, konferenser och andra evenemang. Byggnaden ritades av den White Arkitekter studio och har en häftig guldfärgad utsida.

Jakriborg

Nu för något otippat, Jakriborg är en modern by i Sverige som byggdes helt i hansa-stil från medeltiden. Byn har en pittoresk och charmig känsla med sina röda takhus och kullerstensgator. Jakriborg är definitivt värt ett besök om du är i närheten.

Detta är bara några av de många unika och intressanta byggnader och konstruktioner som finns i Sverige. Så nästa gång du planerar en resa, se till att lägga till några av dessa arkitektoniska underverk i din resplan!