Så byter du däck och fälg själv

Att byta hjul på bilen är inte speciellt svårt. Men det är viktigt att göra det på rätt sätt. Använd alltid bra utrustning och verktyg för att underlätta bytet av däck och fälg.

När du ska byta däck och fälg själv finns det några bra knep som du kan ta med dig för att underlätta bytet. Det första är att du bör ha fälgar och däck som håller måttet. Om det är dags att byta ut dina fälgar och däck ska du se till att beställa dem i god tid innan det är dags för bytet. Du kan enkelt köpa både däck och fälgar online. Tänk på att olika faktorer som material och prestanda spelar roll när du ska välja ut däck och fälg.

Efterdra alltid hjulbultarna

När du har rätt fälgar och däck till din bil är det dags att montera dem. Att ha rätt utrustning och verktyg är a och o för att kunna byta däck och fälg på ett bra och säkert sätt. Bilen bör stå plant och du kan säkra upp med pallbockar för att verkligen vara säker att bilen står stilla. En annan bra sak att tänka på är att alltid efterdra hjulbultarna när däck och fälg är på plats.

Byta hjul

Börja med att lägga i handbromsen när du sak byta hjul. Sedan lossar du hjulbultarna ett halvt varv. Hissa sedan upp bilen. Du kan använda en pallbock som klarar bilens vikt om domkraften skulle ge vika. Skruva sedan av hjulbultarna helt. Ta bort hjulet och sätt dit det nya. När du ska montera det nya hjulet kan du smörja hjulbultarna med lite fett samt kontrollera bromsskivorna. Sätt hjulet i rätt rotationsriktning. Skruva sedan fast hjulet och dra åt bultarna kryssvis. Nästa steg är att sänka ner bilen. Kontrollera bultarna med en momentnyckel. I bilens instruktionsbok står det hur hårt du ska dra. Avsluta med att kontrollera däcktrycket. Detta upprepar du sedan på alla hjulen som ska bytas.

Tips inför hjulbytet:

  • Använd rätt verktyg och utrustning.
  • Prioritera säkerhet.
  • Dra åt hjulbultarna efter montering.
  • Tänk på rotationsriktningen.

Kontrollera däcken

Däck är en färskvara och du behöver kontrollera dem med jämna mellanrum, speciellt innan du ska montera dem. Kontrollera mönsterdjupet, om däcken är ojämnt slitna och om det finns några uppenbara skador på däcken. Däcken måste uppfylla kraven som Transportstyrelsen har.