Så bygger du ett hus från grunden

Om du har bestämt dig för att bygga ditt hus helt själv behöver du en god planering och rätt material. Att bygga hus är ett krävande projekt på många sätt, där du kan behöva hyra in maskiner, tänka på säkerheten och skydda byggnaden mot väder och vind. Det finns många fördelar i att göra det lilla extra vad gäller planering och säkerhetsarbete, både för att skydda liv och för att spara pengar.

Ett byggnadsprojekt kan dra ut på tiden under många månader. Medan det pågår behöver du en säker presenning som du kan täcka över bygget och maskinerna med när du går hem för dagen. En tät presenning kan användas för att hindra regnet från att komma in när taket inte är färdigbyggt, och du kan även använda den som en vägg för att stänga av vissa utrymmen.

Skaffa bygglov i god tid

• När du ska bygga ett nytt hus är det viktigt att du i förväg söker bygglov för huset.
• Detta behöver ske i god tid, då det kan ta ända upp till tio veckor innan din bygglovsansökan blir beviljad. Vill du bygga under sommaren behöver du alltså samla ihop alla papper tidigt under året.
• Boverket vill att du skickar in ansökan skriftligen, och den ska innehålla alla ritningar, uppgifter och handlingar som kommunen är i behov av för att kunna fatta beslut. Du hittar blanketterna som ska fyllas i hos din kommun.

Hitta rätt material för ditt hus

Svenska hus byggs oftast av sten, betong eller trä, men en del väljer att bygga huset av mer okonventionella material. Thomas och Linda byggde sin villa av åtta containrar, där de med hjälp av återvinning och smarta lösningar kunde skapa ett unikt hus som var helt anpassat till deras familj. Huset är nio meter högt och placerat med utsikt över en mindre sjö på Värmdö som ligger utanför Stockholm. Villan kan påminna om en rymdstation, med sina stora fönsterfasader och kubistiska form. Thomas samlade i förväg på sig prylar han hittade på byggarbetsplatser som han kunde återvinna i sitt hus.

Maskiner till husbyggnationen

Vilka maskiner du behöver för att bygga hus beror på tomtens förutsättningar. Du kanske är i behov av en grävmaskin så att du kan göra förberedande markarbeten där huset ska stå. Du kan också behöva maskiner för att röja träd och buskar på tomten, samt en lastbil för att frakta grus och annat till och från bygget.

Hus med lite underhåll

Anders och Yvette Allerum förverkligade sin dröm att bygga ett hus med anlagd pool intill, där innergården är 180 kvadratmeter stor. Med noggrann planering har de kunnat få en insynsskyddad trädgård där det finns en möjlighet att njuta av ledigheter. Paret har valt att bygga en bänk på plats, med ljussättning och planteringar. Den upplysta poolen ger möjlighet till lediga dagar, samtidigt som den cementbelagda innergården gör att de slipper klippa gräset och kan fokusera på bad och socialt umgänge. På innergården har de även byggt ett gästhus där de installerat ett badrum, pentry och sovplatser för fyra gäster.