Renovera hemma och sänk dina energikostnader

Går du i tankar om att renovera hemma? Då är det en bra idé att också kolla på hur du kan sänka din energiförbrukning så mycket som möjligt. Men vad ska du egentligen göra för få ned kostnaderna? Här får du flera tips.

En av de första sakerna du bör kolla på är dina fönster. Det är bra om de är så isolerade som möjligt. Du kan till exempel kolla hos Drutex som har PVC fönster till bra priser. Fördelen med dessa är att de är väldigt miljövänliga och alltså ligger helt rätt i tiden. Dessutom ligger de i topp när det kommer till isolering.

Se över alla rum i huset

Just nu råder en energikris som mer eller mindre påverkar hela Europa. Därför är det viktigt att göra det som är möjligt för att få ned kostnaderna ditt egna hem. När du har kollat på dina fönster kan du också se över om det är möjligt att byta dörrar. Här kan du också byta till en mer isolerad modell. Det är normalt bättre att betala lite extra vid renoveringstillfället för att spara pengar i längden.

Byt till ett energisnålt uppvärmningsalternativ

Något annat som du kan tänka på när du ska renovera hemma är att byta ut ditt nuvarande energisystem till något som är mer energisnålt. Några av de system som rekommenderas i nuläget är:

• Fjärrvärme
• Värmepump
• Solenergi
• Ved och pellets

Du kan alltid kontakta några olika firmor och höra vad det finns för förutsättningar i just din bostad. Men tänk på att vara ute i god tid. Just nu finns det till exempel ett enormt intresse för solceller. Du måste alltså stå i kö innan du ens kan få en konsultation. Det är något som är värt att tänka på.

Se över vitvaror och badrum

Ytterligare en del som du kan se över i ditt hus är alla vitvaror och delar av badrummet. Om du har lite äldre vitvaror som en gammal kyl och frys är det stor risk att den drar onödigt mycket el. Är du ändå igång och renoverar kommer det löna sig att byta mot en ny. Detsamma gäller för din ugn och eventuellt tvättmaskinen.

Det är inte bara värmen som kostar, många gånger betalar du ofta för uppvärmning av vatten. Därför gäller det att tänka smart i badrummet. Du kanske har en dusch som slösar onödigt mycket vatten. Då kan det löna sig att byta ut den till en annan modell. Fundera också en extra gång om du verkligen behöver ett badkar? Det drar mycket vatten och är samtidigt ett dåligt alternativ för klimatet. Många gånger räcker det med att installera en lite finare dusch.

Ta hjälp av en rådgivare

Vill du ha fler tips på hur du kan göra din renovering mer energisnål kan du alltid ta hjälp av en professionell rådgivare. Även om det innebär en liten kostnad får du slå ut det på flera år framöver. Det kommer även att hjälpa dig om du senare vill sälja din bostad.