[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Läs mer:
> Rymdkapplöpningen
> Djur i rymden
> If you can't make it - fake it

 

>> rymden - rymdhundarna


In space noone can hear you bark

"Hon fick stå för mänsklighetens framsteg. Hon snurrade omkring i rymden utan att veta varför, fullpepprad med en massa rör och slangar i varje muskel; med trådar in i hjärtat, silveranoder fastskruvade rakt in i hennes hjärna, sände hon sina signaler hem.
Jag är säker på att hon vädjade om att bli nedsläppt - så länge hon nu kunde."

Om rymdhunden Laika ur boken "Mitt liv som hund"/ Reidar Jönsson

Laika
Rymdhunden Laika.

Laika var inte det första djuret ombord på en rymdraket, inte ens den första hunden.
Allt ifrån möss till apor hade redan skickats upp i rymdkapslar av både Sovjet och USA. Däremot var hon den första levande varelse som sköts upp i en omloppsbana runt jorden.
Laika kom aldrig tillbaks ner till jorden igen utan dog i sin rymdkapsel, troligen utan att ens ha reflekterat över sin banbrytande insats för alla djur och människor där nere.

Ryssarna skaffade försöksdjur till sitt rymdprogram genom att plocka herrelösa blandrashundar från Moskvas gator. Särskilt honhundrar föredrogs eftersom de inte behövde lyfta på benet för att pinka(!) utan kunde sitta still även då.
En bra egenskap för en varelse som skall hålla sig så orörlig som möjligt i en trång kapsel i timmar. De mest tåliga hundarna "värvades" som kosmonauter.

De flygande hundarna
Få av de "flygande hundarna", dvs de som användes i höghöjdsuppskjutningar med raket, eller rymdhundarna har satt något djupare spår i vår historia.
Ändå är det delvis deras förtjänst att vi till sist nådde månen.
Vad vet du egentligen om Albina, Dezik, Tsygan, Lisa, Dymka, Modinista, Kozyavka, Chernuschka, Damka, Smelaya, Malyshka och Kometka?

Har du hört om ZIB, världens mest överraskade stand-in?
I september 1951 skulle hunden Bobik, vilket betyder ungefär "Stor tjur" på ryska, skickas upp. Men innan kapseln lyfte hade hon rymt. Bara några dagar innan uppskjutningen fick forskningslaget alltså hämta in en ny hund från Moskvas gator. Ersättningshunden döptes till ZIB, den ryska förkortningen för "Ersättare för den bortsprungna hunden Bobik". ZIB och hennes namnlösa partner gjorde en lyckosam flygning 15 september 1951 trots den korta träningstiden. Båda återbördades hem oskadda.

Eller hör du till de som beundrar kosmonauthunden Otvazhnaya ("Den modiga") som gjorde sin första höghöjdsflygning tillsammans med Snezhinka ("Snöflingan") och kaninen Marfusha i en R2-raket 2 juli 1959? Hon var trots allt något av en veteran eftersom hon deltog i fem olika höghöjdsflygningar under åren 59-60.

Rymdhundarna
De riktiga rymdhundarna genomgick i princip samma träning som höghöjdsflygarna. Men de skulle också vänja sig vid det extremt trånga utrymmet inuti en rymdkapsel och att ha på sig en speciell sele som skulle hålla fast dem under flygningen. Uthållighet inför höga motorljud och vibrationer stod på inlärningslistan liksom åktur i centrifug för att lära sig att uthärda G-krafter. Att låta sig väl smaka av det speciella proteinrika fodret i geléform var ytterligare en barriär som skulle överbryggas.

En viss berömmelse nådde ändå hundarna Belka ("Ekorren") och Strelka ("Lilla pilen") som tillbringade en dag i rymden, nämligen den 19 augusti 1960.
Inuti Sputnik 5 cirklade de 18 varv i omloppsbana runt jorden innan de landade oskadda.Tv-bilder på hundarna skickades hem till jorden från kapseln under flygning.
Ombord fanns också en hel hop möss och några råttor.
Några månader efter rymdäventyret fick Strelka sex valpar, varav en - Pushinka - skickades till John F Kennedy som en present till hans barn.
Deras mindre kända kollegor Pchelka ("Lilla biet") och Mushka ("Lilla flugan") tillbringade också de en enda dag i omloppsbana, 1 december 1960.
Men deras tur slutade inte lika lyckligt. Deras kapsel, Sputnik 6, brann upp när den nådde atmosfären och så gjorde också kosmonauterna.
På det finns inga TV-bilder och efter dem finns inga valpar att skicka till någon president.
Ytterligare två hundar, Bars ("Pantern") och Lisichka ("Lilla räven"), hade dött strax innan, den 28 juli 1960, när en motor exploderade under uppskjutningen av en Vostok-raket.

Kanske fick Zvezdochka ("Lilla stjärnan") en liten smula stjänglans efter sin tur i omloppsbanan 10 mars 1961. Men det var troligen det faktum att hon döpts av Juri Gagarin, den förste mannen i rymden, som gjorde henne känd och kanske det faktum att hon hade den ovanligt träige kosmonauten Ivan Ivanovich som sällskap. Trädockan var generalrepetition för Gagarins tur med Vostok 1. Läs mer om den här.

En bedrift som däremot vann stor beundran är den Vertetok ("Lilla vinden") och Ugolyok ("Lilla kolbiten") utförde på våren 1966. De tillbringade hela 22 dagar i omloppsbana runt jorden iniuti Voskhok 3.
De hade länge rekordet som de varelser som tillbringat den längsta tiden i rymden. Först i juni 1974 när USA skickade upp Skylab 2 överträffade människor den bedriften.

Men den rymdhund som satt det tydligaste tassavtryck i historian är ändå tiken Laika.
Orsakerna till att vi minns henne är två.
Den första är att hon den 3 november 1957, före Belka, Strelka, Pchelka, Muschka, Veretok, Ugolyok och de andra sköts ut i omloppsbana kring jorden. Något som ingen levande varelse varit med om förut.
Den andra är att alla visste att Laika inte skulle komma tillbaks till jorden igen.

Laika är det namn vi kommit att känna henne under men är egentligen inte alls vad hon heter. Det ryska namnet hon bar var Kudryavka som betyder "Lilla Krullet", men hennes ras var en huskie-mix. Huskies kallas "laika" på ryska, ett ord som betyder något i stil med "den som skäller".
Genom missförstånd av icke rysktalande kom detta namn att tolkas som hennes tilltalsnamn. Hon fick flera olika smeknamn av forskarna - Zhuchka ("Lilla skalbaggen") och Limonchick ("Citronen").

Ingen vet säkert hur eller när Laika dog.Teorierna skiftar.
Hon kan ha dött av hetta eller av köld, av syrebrist eller fått förgiftad mat för att slippa lida eller blivit gasad för att dö innan syret tog slut. Hon kan ha levt mellan en och sju dagar.
Sputnik 2 som hon färdades i föll ner mot jorden 14 april 1958 och brann upp.
Då hade Laikas liv för länge sedan slutat.

Redan när Laika skickades upp visste ryssarna att det skulle bli en one-way-ticket. Man hade tekniken för att skicka upp en rymdkapsel, men inte för att ta ner den. Man har från Rysslands sida sagt att Laika var den enda varelse som de sänt upp i rymden till en avsiktlig död.

I efterhand har en av de ledande forskarna inom det ryska rymdprogrammet, Oleg Gazenko, beklagat det beslutet: "Ju längre tid som går, desto mer ångrar jag det. Vi borde inte ha gjort det…Vi lärde oss inte tillräckligt av detta uppdrag för att rättfärdiga hundens död."

"Passageraren i Sputnik 2, eskimåhunden Laika, uthärdade sina strapatser väl så länge födan räckte.
Men sen då? Svalt hon ihjäl sen? Tänk efter själv. Laika fick inte ens tillräckligt med mat. Hon snurrade omkring i rymden i fem och en halv månad och de hade inte ens vett att skicka med tillräckligt med käk."

Ur boken "Mitt liv som hund"/ Reidar Jönsson


 
> maila crew@bulldozer.nu