[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Rymd-surfa:
> AIAA- History of flight
> NASA Human Space flight


Läs mer:
> Raketloppet 1903-56
> Satellitloppet 1957-60
> Fly me to the moon 1967-74
> Rymdhundarna
> Djur i rymden
> If you can't make it - fake it

 

 

 

>> rymden - rymdkapplöpningen - heat 3


HEAT 3 - människan i rymden 1961-1967

1961

Mercury Seven
De sju första astronauterna - Mercury 7. Första raden: Walter Schirra, Donald Slayton, John Glenn och Scott Carpenter. Bakrer raden: Alan B Shepard, Virgil "Gus" Grissom och "Gordo" Cooper.

USA har skramlat fram sju tuffa testpiloter som skall drillas till astronauter och chefsingenjören Maxime Faget har funderat ut den bästa tänkbara konstruktionen för Mercury-kapseln. Apor och chimpanser har testat utrustningen och USA deklarerar i februari att de avser att skicka upp den första människan i rymden.

Men Ryssarna hinner före. Den 12 april skickar de upp löjtnanten och kosmonauten Jurij Gagarin. Han tillbringar 1 timme och 48 minuter ombord på Vostok 1 som färdas i omloppsbana ett varv runt jorden. Han blir därmed den förste mannen i rymden.

Mindre än en månad senare, den 5 maj, blir den förste amerikanen i rymden Alan Shepard, men han gör bara en liten 15 minuters tripp på 186 km höjd utan att nå omloppsbana.

Gus Grissom
Gus Grissom, med fickorna fulla av växelmynt?

21 juli skickar amerikanarna upp nästa astronaut på samma tur. Skillnaden är bara att Gus Grissom råkar utlösa nödöppnaren på sin kapsel när den landar i havet. Kapseln tar in vatten och sjunker och Grissom själv håller på att drunkna där han guppar omkring i vattnet. Räddningshelikoptern tar hans vinkningar som trevliga hälsningar och vinkar tillbaks medan de försöker bärga den viktiga kapseln. En annan helikopter fotograferar honom helt omedvetna om hans dilemma. Först den fjärde helikoptern på plats bryr sig om Gus som vid det laget är ganska sur. Det visar sig också att den käre Gus hade fickorna fulla av mynt som han tänkte kränga som souvernirer från rymden. Kanske var det därför han sjönk så snabbt? Helt klart är att Grissoms flygtur inte omgavs av lika stor pompa och ståt som hans kollegas.

6 augusti skickar ryssarna upp German Titov med Vostok 2. Ett dygn och sjutton varv i omloppsbana senare är han tillbaks på jorden.

USA
Mycket snack och liten verkstad: -5 poäng
Shepard fick styra sin kapsel lite själv: +2 poäng
Shepard trodde att kapseln höll på att skaka sönder vid avskiljandet från raketen, men han sa inget till markkontrollen av rädsla för att de skulle avbryta försöket: +2 tuffhets-poäng
En kvart är ju ingenting: -1 fjuttighets-poäng
Larv om "förste FRIA mannen i rymden": -1 surt-sa-räven-poäng
Grissom-klantighet: -2 PR-poäng
Grissom-snikenhet: -2 växelpengs-poäng

Ryssland:
Första mannen i rymden: +15 poäng
Första människan i omloppsbana: +15 poäng
Gagarin var så kort att han fick sitta på en kudde när han flög jetplan: +2 liten-men-tuff-poäng
Hemlighetsmakeri, landning på en åker inför två häpna bönder: -2 pompa och ståt-poäng
Andra mannen i omloppsbana: +5 poäng
Titov var den förste som sov i rymden: +2 laidback-poäng
Han var också den förste som blev rymdsjuk: -1 tunnis-poäng


1962
Parad
Parad till astronauternas ära.

20 februari försöker amerikanarna kontra med att skicka upp John Glenn i omloppsbana. Dessutom får han vara upp i hela 4 timmar och 55 minuter och göra hela tre varv. För att vara på den säkra sidan. Ryssarna gäspar förstrött.
I maj flyger Scott Carpenter tre varv i omlopp och för att alla skall få pröva på får också Walter Schirra åka upp i oktober. Han gör hela fem varv. Alla gäspar nu förstrött.

10 juli skickar amerikanarna upp den första kommunikations- och TV-satelliten "Telstar" som förmedlar TV-program och telefonsamtal mellan USA och Europa. Det är den första kommersiellt finansierade satelliten.

I augusti skickar ryssarna upp kapslarna Vostok 3 och 4 med ett dygns mellanrum för att få dem att passera varandra på några kilometers håll i omloppsbana. Eftersom de inte kan styras blir mötet kort och de glider snabbt isär igen. Andrian Nikolaev och Pavel Popovich landade samtidigt den 15 augusti, efter 3 respektive 4 dygn, på jorden igen.

14 december blir den amerikanska rymdsonden "Mariner 2" den första att passera en annan planet. På 35 000 km håll kan den "titta" på Venus och skicka data om planeten hem till jorden.

USA:
100 miljoner TV-tittare bara i USA ser Glenns flygtur: +10 PR-poäng
Förste amerikanen i omloppsbana: +5 poäng
Thrillereffekten då en värmesköld lossnade för tidigt och det är risk för att Glenn med kapsel skulle brinna upp vid återinträdet i atmosfären: +3 Hollywood-kommer-att-ha-med-detta-i-en-film-poäng
Parad med serpentinregn i New York för Glenn: +2 poäng
Carpenter nöjesflyger manuellt, gör slut på bränslet och landar 400 km från landningspunkten: -2 stajlarpoäng
Publiken gäspar och bryr sig knappt om Schirras snygga flygning: +1 tröst-poäng
Första sonden att passera Venus: +5 poäng
Första kommunikationssatelliten: +5 poäng

Ryssland:
Första mötet i rymden mellan två besättningar: +10 poäng
Kul att träffa nån hemifrån här uppe: +2 mötas i rymden-poäng


1963

14 februari försöker amerikanarna lite lamt med att bli först med att lägga satelliten "Syncom 1" i omloppsbana i jordsynkron, dvs att ett varv tar 24 timmar så att satelliten står still över samma plats på jorden hela tiden.

14 juni åker ryssen Valerij Bykovskij upp med Vostok 5 och tillbringar fem dygn i omloppsbana.
Valentina Teresjkova blir den 16 juni första kvinnan i rymden och får dessutom flyga i omloppsbana i nästan tre dygn ombord på Vostok 6. För att ytterligare öka bravuren så ordnas en rendezvous med Vostok 5 som passerar på 5 kilometers avstånd. Det är den första manövern i det slaget.
I verkligheten "dockar" Teresjkova med kosmonautkollegan Andrian Nikolaev och de får året efter en dotter.

15 maj åker Gordo Cooper upp på den sista amerikanska Mercuryflygningen ombord på Mercury 9. Han gör 21 varv i omloppsbana.

USA:
Gordo somnade under själva uppskjutningen och sov dessutom sju timmar i rymden: -3 slöhögs-poäng
Första jordsynkronsatelliten: +10 hoppas-det-kan-användas-till-nåt-också-poäng
Gordo blev sista amerikanen att flyga ensam i rymden: +3 först-är-inte-alltid-bäst-poäng

Ryssland:
Första kvinnan i rymden: +15 girlpower-poäng
Första rendez-vous mellan två kapslar: +10 poäng
Längsta vistelsen i omloppsbana: +5 poäng
Kärlek och kosmonauter: +25 kärlekspoäng


1964

Chrusjtjov hetsar på för att fortsätta ligga före USA.
12 oktober blir ryssarna också först med att ha en besättning med flera personer. Konstantin Feoktistov, Boris Jegerov och Vladimir Komarov heter de tre kosmonauter som får ta en 24-timmarstur i omloppsbana med Voschod 1.

Kennedy hetsar på för att USA skall hinna i kapp Ryssland. Han har redan 1961 sagt att de skall ha en man på månen innan 1970. NASA får omvärdera hela sin plan och speeda upp takten. Geminiprojektet (gemini = tvilling, kapslarna hade två platser) startar med två obemannade flygningar 8 april 1964 och 19 januari 1965.

I november skickar den amerikanska sonden "Mariner 4" hem bilder när den passerar Mars.

USA:
USA-hets: -5 magsårs-poäng
Geminiflygningarna: +2 bra-att-testa-först-poäng
Första sonden som passerar Mars: +5 poäng

Ryssland:
Första flermansbesättningen i rymden: +15 ju-mer-vi-är-tillsammans-poäng
Första icke-militärerna i rymden, Jegerov var läkare och Feoktistov vetenskapsman: +5 poäng
Voschod var egentligen en strippad Vostok-farkost och alla säkerhetsanordningar inklusive rymddräkter och katapultstolar togs bort för att alla tre skulle få plats: +10 trotsa-döden-poäng
Riskera människors liv för att hinna först: -20 humanitetspoäng


1965

18 mars får ryssarna även förstapris i grenen "rymdpromenad utanför kapseln". Aleksej Leonov tillbringade 18 minuter ute i rymden utanför Voschod 2.

23 mars gör USA sin första flerbemannade uppskjutning. Gus Grissom och John Young får åka fem timmar runt jorden i Gemini 3.

Edward White är den förste amerikanen att göra en rymdpromenad den 3 juni. 21 minuter är tiden utanför kapseln. Med sig har han James McDivitt ombord på Gemini 4.

Gemini 5 med Gordo Cooper och Charles Conrad ombord sätter nytt rekord i "längst tid i bana runt jorden"- 120 varv runt jorden och åtta dygn blir det nya rekordet.

26 november skickar Frankrike upp sin första satellit Asterix1.

4 december skjuts Frank Borman och James Lovell upp i Gemini 7. Elva dagar senare skjuts Gemini 6 upp med Wally Schirra och Thomas Stafford ombord. Efter ungefär 6 timmar flygande i en lägre omloppsbana möts de. De lägger sig på 15 centimeter avstånd från varandra nos emot nos. I sju timmar och tre varv ligger de parallellt i omloppsbana innan Gemini 6 landar på jorden.
Gemini 7 utökar det gamla rekordet i längst tid i omloppsbana. Två veckor och 206 varv i är det nya rekordet.

Ryssland:
Första rymdpromenaden: +15 poäng

USA:
Andra rymdpromenaden: +5 poäng
Längsta rymdpromenaden, med 3 minuters marginal: +3 poäng
Första amerikanska flermannabesättningen: +5 poäng
Längsta tid i omloppsbana: +5 poäng
Ännu längre tid i omloppsbana: +5 poäng
Gus Grissom blir den förste man som varit uppe i rymden två gånger: +15 poäng
White och McDivitt får problem med att stänga luckan när den förstnämnde kommer in från sin rymdpromenad, när de lagat den vågar de inte öppna den igen utan får tillbringa 4 dagar utan att kasta ut skräp. -2 white trash-poäng
6 kommer före 7: -5 logikpoäng

Frankrike:
Tredje landet i rymden: +5 bättre-sent-än-aldrig-poäng


1966

Ryssarna lyckas landa med ännu en sond på månen den 31 januari. "Luna 9" sänder Tv-bilder tillbaka till jorden under fyra dagar.

Aghena
Aghena sedd från Gemini 12 innan dockning.

16 mars lyckas amerikanarna med att göra den första dockningen i rymden. Gemini 8 kopplas ihop med den obemannade farkosten Aghena. Flera dockningsövningar görs sen i snabb följd.
Gemini 9 misslyckades visserligen med detta, men astronauten Eugene Cernan tillbringade å andra sidan den längsta tiden hittills utanför kapseln - dryga två timmar.
Gemini 10 och 11 gör lyckade dockningar med Aghena-raketer.
12 november åker Jim Lovell och Buzz Aldrin upp för att docka Gemini 12 med Aghena 12. Aldrin tillbringar sammanlagt fem och en halv timme utanför kapseln.

Koroljov, det ryska rymdprogrammets stjärna dör.

USA
Första dockningen: +15 poäng
Thrillern när gemini 8 börjar snurra okontrollerat efter dockning och återinträdesmanövern inleds allt för snabbt medan 75% av bränslet för landingen förbrukats: +5 spänningspoäng
Rymdpromenadrekord: +10 poäng
Cernan lyckades aldrig utföra de uppgifter han var tilldelad, trots 2 timmar utanför kapseln: -5 poäng
Gemini 11 landar mest pricksäkert av alla rymdfarkoster, bara 2,5 m från beräknad nedslagspunkt: +2,5 precisionspoäng
Nytt rymdpromenadrekord - igen: +3 poäng

Ryssland
Rysslands duktigaste rymdingenjör dör olägligt när amerikanarna börjar hämta in deras försprång:
-20 depp-poäng
+20 sympatipoäng med Koroljov som missade allt det roliga


Resultat heat 3
1. Ryssland 128 poäng
2. USA 93,5 poäng
3. Frankrike 5 poäng

TOTALT
1. Ryssland 660 poäng
2. USA 388,5 poäng
3. Frankrike 5 poäng
4. Tyskland -1125 poäng

Jag vill veta hur det går


text Mia Gustavsson
foton NASA & Redstone Arsenal Historical Information
: 01-05-18


 
> maila crew@bulldozer.nu