[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Rymd-surfa:
> AIAA- History of flight
> NASA Human Space flight

Läs mer:
> Raketloppet 1903-56
> Människan i rymden 1961-67
> Fly me to the moon 1967-74
> Rymdhundarna
> Djur i rymden
> If you can't make it - fake it

 

 

 

>> rymden - rymdkapplöpningen - heat 2


HEAT 2 -satellitloppet 1957-1960

1957

20 september gör von Braun och hans lärjungar en lyckad uppskjutning av en militär raket kallad Jupiter C. Han hävdar att den utan problem hade kraften att lyfta en satellit till omloppsbana.
Ingen bryr sig dock eftersom ett helt annat team som jobbar med marinens Vanguard-raket fått i uppgift av presidenten att skicka upp den första satelliten i rymden under det nära förestående "Internationella Geofysikåret".

Sputnik 1
Första satelliten i omloppsbana - Sputnik

Samtidigt bestämmer sig ryssarna för att de skall skicka upp en egen satellit lagom till hundraårsdagen av Tsiolkovskijs födelse, den 17 september. Man sätter sin deadline lite för tajt och får flytta fram den. Istället blir det den 5 oktober det banbrytande sker.
Ryssarna bli först med att skjuta upp en satellit i omloppsbana. Sputnik ("följeslagare"), en basketbollstor kapsel på drygt 80 kilo, gör en 96 minuter lång tur i en elliptisk bana kring jorden.

Att säga att amerikanarna blir sura är en lätt underdrift. Von Braun sliter sitt hår och hävdar att han kan få upp en satellit inom 60 dagar. Men istället för hans Jupiter C-raket väljer man dock en Vanguard-raket för att skjuta upp sin första satellit. Den 6 december görs försöket. Raketen kapsejsar och exploderar redan under uppskjutningen. Pressen kallar den "Flopnik" och "Kaputtnik" och det är naturligtvis en stor nesa för USA.

Då har ryssarna redan skjutit upp sin andra satellit - Sputnik 2 - den 3 november. Blandrashunden Laika blir den första levande varelsen i omloppsbana runt jorden. 500 kilo väger denna ryssarnas andra rymdkapsel. Läs mer om Laikas öde här

USA:
Seghet: -15 slöhögs-poäng
Prioritera Vanguard framför Jupiter: -10 otaktiska poäng
Underskatta ryssarna: -15 övermods-poäng
Flopnik och Kaputtnik-rubriker: -15 PR-poäng

Ryssland:
Första satelliten i omloppsbana: +15 poäng
Andra satelliten i omloppsbana: +15 poäng
Överraskningseffekt: +10 poäng
Första levande varelsen i omloppsbana: +10 poäng
Djurplågeriet i att låta Laika dö: -50 djurplågeri-poäng
Tröst till Laika: +100 poäng


1958
Huntsville Times
Tidningsrubriker när USA äntligen fick upp sin första satellit Explorer.

31 januari får USA upp sin första satellit i omloppsbana. Von Braun får äntligen använda sin Jupiter C-raket. Explorer 1 rundar jorden. Den är dock en pytte på 15 kg som hamnar i skuggan av Sputnikarna. Den satellit man till slut får upp med Vanguard-raketen är inte större än en grapefrukt. I mars skickar man upp Explorer 3 vars instrument visar att jorden är omgiven av breda band av strålning. James A van Allen, professorn som leder projektet får ge namn åt van Allen-bältet.

President Dwight D Eisenhower beslutar om grundandet av NASA.

I maj skjuts Sputnik 3 upp. Den väger 1327 kilo och stannar i omloppsbana i 2 år.

USA:
Första amerikanska satelliten: +5
Tvåa är bara ett annat ord för förlorare: -2 poäng
Fjuttig satellit: -2 poäng
Få namnge ett bälte av dödlig strålning: +2 poäng
NASA-bildandet: +2 poäng

Ryssland:
Ny fin, stor, tung, blank satellit: +5 poäng
Skrytig storlek: -2 poäng


1959

2 september är den sovjetiska Luna 2 är den första sonden som når månen. Den kraschlandar dock på ytan istället för att lägga sig i omloppsbana. Luna 1 hade i januari missat månen, passerat den på ungefär 6 kilometers håll och istället hamnat i en bana runt solen. Luna 3 lyckas bättre och utför sitt uppdrag. Den 4 oktober fotograferar den baksidan av månen, den del av himlakroppen som faktiskt aldrig syns från jorden. Man kommer fram till att baksidan ser ut som framsidan, fast mörk.

Ryssland:
Första sonden på månen: +15 poäng
Första farkost att landa på en främmande himlakropp: +15 poäng
Tredje gången gillt: +3 poäng
Kraschlandning: -5 poäng
Baksidesbesvikelse: -2 poäng


1960

Alla förväntar sig att snabba Sovjet skall skicka upp en Mars-sond för att slutgiltigen förödmjuka USA. Detta väntas tillkännages under president Chrusjtjovs besök i USA i oktober, men inget händer.
Senare visade det sig att en raketuppskjutningen hade ägt rum, men misslyckats och fått en katastrofal följd. Presidentens krav hade gjort att man hoppat över vissa teststeg och den 25 oktober när raketbefälhavare Mitrofan Nedelin och hans mannar skulle skjuta upp en raket fylld med 500 000 kilo explosivt bränsle gick något fel. Mot bättre vetande inspekterade man den orörliga raketen på nära håll när den inte lyfte som den skulle. En timme senare exploderade den och Nedelin med mellan 50-100 man ur Sovjets kärntrupp av raketforskare dör.

I augusti skickar USA upp den första kända och lyckade spionsatelliten i rymden, Discover 13

Ryssland:
Ivrighet i samband med dumhet: -50 gå-inte-så-nära-nästa-gång-poäng
Tröst åt rymdraketsänkor: +101 sympatipoäng

USA:
Spionera är fult: -3 fluktarpoäng


Resultat heat 2
1. Ryssland 180 poäng
2. USA -53 poäng

TOTALT
1. Ryssland 532 poäng
2. USA 295 poäng
3. Tyskland -1125 poäng

Jag vill veta hur det går


sammanställt av Mia Gustavsson
foton NASA & Redstone Arsenal Historical Information
: 01-05-18


 
> maila crew@bulldozer.nu