[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Lajv-surfa:
> Under Röda Vingar
> Sveriges roll- och konfliktspelsförbund

Läs mer:
> Livet som lajvare

 

jan Mårs

Namn: Jan Mårs, 29
Från: Åkersberga
Roll: Stormästare av Regentorden
Har hållit på med lajv i:
6 eller 7 år, lite längre med medeltid.
Varför har du valt URV? Jag brukar åka på ett lajv varje år, det här är det bästa.

 

Helena Ängebrink

Namn: Helena Ängebrink, 28
Från: Sundbyberg
Roll: Strateg i Riddarorden Sol och Måne
Har hållit på med lajv sen: 1992, det här är min tionde säsong.
Gör privat: Driver "Svarta kattens handelsbod" som säljer lajv-utrustning.

 

Olle Sahlin

Namn: Olle Sahlin, 45
Från: Stockholm
Roll: Kock i kyrkoföljet
Har hållit på med lajv sen: 1993 men arrangerade SCA-möten (Socity for Creative Anachronism) redan 1985.
Har valt URV för att:
Vi hade en rolig idé till en grupp och för att jag har förtroende för arrangörerna.

 

Solveig Lindberg & Lars Westerlund
Namn: Solveig Lindberg och Lars Westerlund
Från: Umeå
Roller: Änkehertiginnan Rosala och hennes nye man Bark.
Har ni varit på lajv tidigare: Nej, det här är första gången.
Hur hittade ni hit?
Lars är min nye man och min son spelar hertigen på lajvet, vi har alltså samma relation även på riktigt!
>> spelat - lajv - Under Röda Vingar


Genom "portalen" till medeltiden

I förra veckan besökte Bulldozers utsända lajvet "Under Röda Vingar" utanför Insjön i sydöstra Dalarna.
Arrangemanget var ett av de största av sitt slag denna sommar och lockade dryga 280 deltagare från alla delar av Sverige.

Tältområde på lajvet
Medeltida tält pryder stora ytor av området
Foto: MP


Ordet "lajv" kommer från engelskans "live" och betecknar en form av rollspel där deltagarna inte bara fantiserar om sina rollpersoner utan är dem.
Ett slags teaterspel där alla har olika roller, tidstypiska dräkter och under en tidsperiod lever sin roll dag som natt.

Spelet byggs upp kring en i förväg utstakad huvudhandling och drivs av intriger som delas ut till deltagarna innan lajvet börjar.
Ett lajv utspelar sig ofta i medeltida miljö, vilket kräver avancerade förberedelser. En av riddarna Bulldozer pratar med talar till exempel om att hans fotsida ringbrynja innehåller 56.000 centimeterstora ringar, vilka alla satts ihop, sex ringar i varje ring, med hjälp av en tång och oändligt tålamod.
Detta är dock långt från alla förberedelser, eftersom även platsen där allt utspelar sig måste prepareras.
Tält, vindskydd och eldstäder byggs upp precis som de såg ut i en medeltida värld. Hus bonas om med ny inredning och längs vägar och i markerna omkring plockas allt bort som påminner om vår tid.

Inför "Under röda vingar" verkar inte förberedelserna vara något problem alls, här flyter allt av sig självt och man förvånas oupphörligen av den entusiasm som präglar deltagarna.
Ingenstans syns några sura miner och humöret är glatt var än man hälsar på bland tälten. För att vara riktigt ärlig är stämningen helt fantastiskt.
Här är över 280 personer samlade och alla älskar sin hobby och att ägna sig åt levande rollspel. Över hela området står grupper av människor och pratar, sjunger eller jobbar och alla trivs för fullt.

Regentorden Kungsmarjk
Tycker du det är jobbigt att klä upp sig innan krogbesöket?
Snacka med Regentorden Kungsmark!
Foto: MP


För att allt ska klaffa krävs också att gemensamma praktiska saker organiseras. Mat och vatten hämtas varje dag av ansvariga funktionärer och på så vis slipper deltagarna besöka matbutiken under spelets gång.
Själva grejen med lajv är ju att under några dagar fly undan vardagen och känna känslan av att leva i en annan tid och värld.
Då slipper man gärna inköpslistor och köer i matbutiken eller att helt plötsligt sätta sig i en bil. Diskreta duschar och latriner har också satts upp på olika platser. För även om man inte var lika renliga förr i tiden så tycker nog lajvdeltagarna att det är skönt att svalka sig ibland och framförallt slippa bli sjuka.

När Bulldozer går runt på området pratar vi med flera av deltagarna som in i det sista jobbar med förberedelser. De berättar att alla bilar ska köras undan under kvällen och med dem allt som inte hör till spelvärlden.
Mobiltelefoner, nycklar och värdesaker lämnas i ett militärtält i utkanten av området. Detta vaktas hela tiden av funktionärer som också har uppgiften att hålla utomstående borta från området.
Mardrömmen är en drös frågvisa utomstående mitt i spelet och arrangörerna gör därför så gott de kan för att hålla ovälkomna borta.
I militärtältet som förresten kallas "Portalen" är även spelare som vill komma bort från spelet ett tag välkomna. Lajv kan vara krävande ibland och det vet arrangörerna som inte lämnar något oförberett.

Då Bulldozer när kvällen kommer lämnar området hörs trallande jäntor, snickrande, spel och skratt bakom oss och ärligt talat är man lite besviken över att vara tvungen att åka hem.
Nog hade det varit en upplevelse att vara kvar men istället väntar vardagen där hemma.

text MGB
foto MP
: 01-07-29

 
> maila crew@bulldozer.nu