[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>spelat - datorspel - recension - Dieselråttor & Sjömansmöss


Dieselråttor & Sjömansmöss

- Jakten på solkatten
(PC)

Den 1 december drar årets SVT-julkalender "Dieselråttor & Sjömansmöss" som vanligt igång till alla stora och små barns stora lycka.
Den tid när det räckte att införskaffa en papperskalender med luckor är dock förbi.
Nu skall man ha datorspelet för att få ut mesta möjliga av juläventyrets hemligheter.

Screenshot "Dieselråttor & Sjömansmöss"
Kullager, äventyrsspel och luckspel ryms i årets julkalender-spel

Som vanligt är det redaktionens barnsliga datorspelsrookie som får testa barndatorspel. Jag förväntas nämligen vara ungefär på en 6-årings nivå.
Tålarmodsmässigt är jag ungefär 3 år så på det sättet är jag optimal barnspels-testare.

Årets julkalender "Dieselråttor & Sjömansmöss" utspelas alltså ombord på en båt, så det är ont om tomtar, snö och tingeltangel i denna upplaga. Men julstämningen är ju som bekant inte hälften så viktig som en cool historia, så det kan bli en succé ändå.
Barnen Ofelia och Philémon är med sin pappa på väg till Göteborg ombord på ett skepp, men blir på magisk väg krympta till små pysslingar och hamnar i skeppets lastrum. Där finns det allehanda andra små filurer, som dieselråttor och sjömansmöss, och förstås en hel del äventyr.

Spelet som bygger på/kompletterar julkalendern är indelat i tre olika avdelningar.
Först är det själva huvudspelet, ett lite enklare äventyrsspel där man skall gå runt i de olika rummen på skeppet och lösa uppdrag, samla poäng och till sist slåss mot och besegra den elaka Solkatten som hotar att förstöra skeppet och dess last med julkryddor. Du måste fånga motvilliga sjöhästar, spela med tjuvaktiga piråtter och be oraklet i oljetråget om råd, bland annat.
Om du lyckas att hjälpa mäster Estragon så blir du "mästare i maskinrummet" (när du startar är du bara en "usel pälsbit"). Hur du ligger till i spelet kan du kolla på äventyrstermometern där antal infångade sjöhästar, omvridna piråtter och ångtrycket redovisas.

Screenshot "Dieselråttor & Sjömansmöss"
Akta dig för tjuvaktiga piråtter i skumma spelhålan.

Pedagogiska ledtrådar i form av en liten berättelse får man då och då i den s.k "Instruktionsboken". Själv tröttnar jag fortare än kvickt på att läsa i boken och höra Sven Wollters berättarröst samtidigt, men för barnen blir det kanske som en bonus-saga. Jag blir mest otålig och vill komma till spelet, men det visar sig senare att man gör bäst i att lyssna/läsa noga på vad som sägs i varje avsnitt.
Du får också välja om det är Ofelia eller Filemon som skall hjälpa dig under spelets gång. Den du väljer kommer att ge dig vissa hintar om vart du bör gå eller vad du bör göra. När de vill säga dig något blinkar den lilla ikonen med hennes/hans ansikte i hörnet.
Svårighetsnivån är lite blandad.
Jag tycker kanske att det är trist när mycket som är krångligt handlar om klicka-dra på rätt sätt och inte att lista ut hur man skall lösa ett problem.
Sparar både grejer man behöver i själva spelet och hela sitt spel gör man i sin alldeles egna lilla skattkista som man själv får välja färg på.
Praktiskt om man har flera barn i familjen som vill spela.

Screenshot "Dieselråttor & Sjömansmöss"
Klickmojängerna är små animerade happenings som säkerligen bara roar mycket små småsyskon...

För de lite mindre barnen finns det saker att titta på i "Kullagret". Några enkla klickaktiviteter där man kan färglägga teckningar, skriva ut instruktioner till "så bygger du en pepparkaksraket", spela på Åskars ångbåtsårgel och lite annat smått och gott. Jag vet inte hur roligt det är för målgruppen, men det mesta känns ganska så ospännande och inte så interaktiv som man skulle ha önskat.
Men kanske är det tillräckligt för att en lillebror eller lillasyster skall få vara med en stund och kunna få nåt eget att göra i spelet.

Sist, men inte minst, och det jag tror att de flesta barn kommer att uppskatta allra mest, är de 24 luckaktiviteterna.
Tanken är att man varje dag får en kod i TV-kalendern som är lösenorden till dagens "luckspel".
Luckaktiviteterna innehåller lite olika aktiviteter. Mest är det små spel (kryssa förbi isblock, hoppa från tunna till tunna) men även pussel, labyrinter, memory och liknande.
Tre svårighetsnivåer finns det på nästan alla spel, vilket är bra för att man inte skall tröttna på de allra enklaste. Klarar man allt får man en liten bonus i form av prydnader som man kan klä en julgran med i slutet av spelet.
Generellt tycker jag att spelen håller en hyfsad nivå, även om vuxenögat tycker att det är ganska liten variation och att mycket bara är samma teman i ny form.
Vissa av spelen är klumpiga styrningsmässigt och mest märks i uppgifter där finmotoriken är viktig. Jag tycker generellt inte att det är så bra att svårighetsgraden skall bero på att styrningen är kass, så det ger ett litet minus i slutbetyget.

Grafik & stämning
Screenshot "Dieselråttor & Sjömansmöss"
När det väl blir eld i maskinen blir det verkligen fjutt...

Grafiken är ok, men inget att bli till sig i trasorna över. Den passar bra till spelets ton och nivå.
Rösterna görs så klart av samma skådisar som i TV-kalendern, så mäster Estragon har Sven Wollters knarriga röst, medan barnen görs av Andreas Haglund och Anna Åström.

Buggar & irritationsmoment
Styrningen tycker jag vissa skeden är otroligt seg och några spel verkar helt enkelt vara omöjliga att genomföra med min finmotorik i kombination med den sega styrningsfuktionen. Råttan på röret och kloakdykaren är två luckspel som jag helt enkelt börjar svära över.
För att inte tala om luckspel 14 som kraschar så fort jag öppnar det. Illa!
Å andra sidan finns det många småkul spel som säkert räcker för två dagar, så det är bara att spela vidare på favoritspelen eller satsa på huvudspelet de dagar det är trista luckspel.
I äventyrsspelet hittar jag också en bugg. När man skall gå in i "skumma spelhålan" första gången måste man först gå ut till huvudmenyn och sen tillbaks igen för att pilen in i spelhålan skall dyka upp. Lite träligt!

Screenshot "Dieselråttor & Sjömansmöss"
Mäster Estragon hamnar på världens största ost.

Så tycker spelpanelens barntestare:
Spelet har också testats av Ebba snart 6 år och Anton 3 1/2 år.
Ebba tycker att äventyrsdelen är spännande, till och med lite läskig när man skall in till oraklet i oljetråget. Hon är lite otålig när sagorna berättas, men trots det kommer hon ihåg de rätta svaren på frågorna som ställs senare.
Hon kan inte spela på egen hand utan behöver hjälp av en vuxen med lite instruktioner, men hon tycker det är kul.
Vissa av luckspelen är favoriter, som till exempel att köra rymdraket till månen. Anton kan också spela vissa av spelen. Kullagret var enkelt så det tyckte även han om. Anton ser på vad Ebba gör och kan ibland göra saker själv.

Innehållsförteckning:
Oraklet i oljetråget
Piråtter
Dieselråttor
Rom, russin och prickigkorv
Sjövilda sjöhästar
24 luckspel
Ett äventyr
Klickaktiviteter

Spelat på:
AMD K6-2 300 Mhz, 52X CD-ROM, 192 MB Ram, TNT2, Win98

Minimikrav:
Pentium II 266 MHz, 64 MB RAM, 140 MB hårddiskutrymme, Win 95/98/ME/2000/XP

Spelfakta:
Barnspel för PC/Mac (från 6 år)
Utgivare & distributör: PAN VisionMia Gustavsson : 02-12-01


 
> maila crew@bulldozer.nu