[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Svart dam


Svart dam - Maria Fagerberg


(Inbunden, Forum, 2003, 86 sidor)

29-åriga Nina är mamma till Amelia, 6 år, och gift med journalisten Jakob.
Hon är en aktiv storstadstjej, gillar kickboxning och som språkforskare skriver hon på en avhandling om raptexters språkbruk ur ett feministiskt perspektiv. Hon är både en väldigt vanlig tjej och en ganska ovanlig tjej.
Nina ligger nämligen på sjukhus och är döende.

Omslag "Svart dam"Maria Fagerbergs debutroman är en tunn liten sak utan kapitelindelning, men trots sin diskreta form är det en ovanligt stark och gripande bok som lämnar avtryck i läsarens sinne.
Små stycken, lösryckta ord, musiktexter, tankar, känslor och tillbakablickar blandas.
När vi möter Nina är hon redan döende.
Liggande där i sin sjukhussäng försöker hon förstå att hon som nyss var en vanlig ung, frisk mamma med ett aktivt liv plötsligt är utestängd från allt det vardagliga.
Hon har dödsångest och vägrar ta till sig att hon skall dö. Hon upplever att kroppen sviker henne och framför allt är hon förbryllad över att livet rullar på utan henne. Som om inget hänt. Fastän hennes existens snart är över.
Föräldrarmöten, kompisarnas liv, jobbet, sjuksköterskorna som flirtar med läkarna framför hennes ögon och världen runt omkring som ständigt förändras utanför hennes sjukhusrum.
Terrorattacken mot World Trade Center på TV och svimningsattacker på sjukhustoaletten. Overklighet blir verklighet och tvärtom.
Hon drabbas av den svåra insikten att allt kommer att fortsätta även när hon är borta. Mannens och dotterns liv. Hon blir allt svagare rent kroppsligt samtidigt som hon har svårt att hantera relationen till sina närmaste.
De har ett liv där hon inte längre har en del och Nina börjar ana att hon kanske redan är ersatt.

Vi får aldrig veta vad Nina lider av för sjukdom, men det spelar egentligen ingen roll. "Svart dam" handlar, trots att den utspelas i sjukhusmiljö, ganska lite om den medicinska aspekten av att vara döende.
Ninas känslor och tankar - ilska, sorg, vanmakt, trötthet och en oändlig ensamhet - är bokens fokus.
Boken är naturligtvis mycket sorglig och väcker starka känslor, inte minst för att ämnet är mer eller mindre tabu i vårt samhälle. I en egofixerad kultur där alla strävar efter ungdom & odödlighet blir Ninas tankar och känslor som en kalldusch. En påminnelse om allas dödlighet och utmätta tid, som kanske inte alltid förvaltas på bästa sätt.
De flesta av oss skjuter bort tankarna på det oundvikliga, men Nina i "Svart dam" har inte det valet. Hennes enda framtidsutsikt är att dö och tiden fram till dess har hon på sig för att finna sig i sitt öde.

En otroligt jobbig bok att läsa, men också väldigt bra.
Den får en att stanna upp och känna uppskattning för det man trots allt har.

Innehållsförteckning:
Dropp
Doktorer
Dödsångest
Mediciner
Lou Reed
Schack Matt


Om författaren:
Maria Fagerberg
Maria Fagerberg
© Christoffer Edling

Maria Fagerberg är född 1967.
Hon bor i Linköping med sin familj och jobbar som lärare.

Andra böcker av författaren:
"Svart Dam" är hennes debutbok.

Övriga bokfakta:
"Svart dam" gavs ut på Forum i januari 2003.

 

 

 

 


Mia Gustavsson : 03-02-05


 
> maila crew@bulldozer.nu