[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Sagan om Rand


Sagan om Rand - Cecilia Wennerström

Landet nära tidens rand

(Kartonnage, Ord & Visor förlag, 2003, 236 s)

Petra Bravo, en högskolestuderande tjej från Enskede, dras en natt in i en märklig spricka i luften. På ett ögonblick transporteras hon bortom vanlig tid och rum till Landet nära tidens rand, eller som innevånarna kort och gott kallar det, Rand.
Det är ett land under belägring. Demonen Ramgor har återvänt från sin långa förvisning och försöker nu skada landet genom att återuppväcka myter och legender.

Bokomslag "Sagan om Rand"Petra, som är en rask tjej, finner sig oerhört snabbt i situationen och börjar dela ut hjältedåd till höger och vänster. Tillsammans med magistudenterna Shaz Vahinya och Rävman Aerwinwath ger hon sig ut i den viskande skogen för att läsa ord av tystnad över vindungarna som hotar förstöra landet. Petra kan nämligen, i egenskap av inte tillhörande Rand, färdas i de zoner av myter och legender som Ramgor släppt in.

Det här är upptakten till en berättelse, som stundvis är underhållande och spännande, men genomgående lider av att den påminner mig enormt mycket om andra fantasy-berättelser. Jag har svårt att sätta fingret på det men i själva grundberättelsen läser jag ekon av såväl Maria Gripes "Klockornas Tid" som Michael Endes "Den oändliga historien" eller Alexander Loyds böcker om Taran. Sällskap som förpliktigar, onekligen. Dessvärre lever inte Cecilia Wennerström riktigt upp till föregångarnas nivåer.

"Sagan om Rand" är en bra ungdomsbok och har en tydlig berättarglädje som tyder på en kärlek till genren. Men den lider av något, knappt beskrivbart, en känsla av att allt det här är konstigt.

Det här är utanförskapsfantasy, en genre där protagonisten kommer in utifrån eller inget vet om hur världen fungerar. Läsarens känsla av utanförskap möts med, och vadderas av, huvudpersonens känsla av att inte höra till.
Det här är ett grepp som allt för ofta tas till när författaren inte riktigt vågar lita till sin förmåga att upphäva misstron hos läsaren. Istället skall vi invaggas i säkerhet av att författaren presenterar sin värld som "konstig":
"De konstiga varelserna utförde märkliga handlingar framför en egendomlig maskin…" är en ganska så god sammanfattning av utanförskapsfantasyn.
Nu är inte det här någon egentlig brist hos en berättelse, utanförskapsfantay har en lång och stolt tradition i böcker som Stephen Donaldsons krönikor om Thomas Covenant "Den klentrogne", Bertil Mårtenssons "Maktens vägar", C S Lewis böcker om landet Narnia och även Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" och "Mio min Mio".

Problemet hos Wennerström är att hon inte riktigt vågar tro på hållbarheten i den värld och de folkslag hon skapat. Istället får bokens huvudperson, Petra Bravo, hela tiden kommentera saker i stil med:
"De flesta husen var vitrappade stenhus med halmtak och en välskött liten rabatt utanför som i en engelsk by på landsbygden. Det fanns visserligen undantag, för några hus såg ut som stora skatbon och liknade överhuvudtaget ingenting jag sett förut."

Meningen är förmodligen att frammana en bild av landet Rand som något märkvärdigt och exotiskt, men greppet går för långt och istället lämnas läsaren med en känsla av att det är för exotiskt. Det blir till en saga, något som bara kan existera mellan bladen i en bok.
Vän av ordning kan här argumentera att det ju faktiskt är fantasy det rör sig om och att det ju uppenbarligen är en saga, men de bästa sagorna är ju sådana att man kan tro på dem om man vill. De börjar "En gång för länge sedan" inte "En gång på den tiden då allt var underligt".

Ändock visar "Sagan om Rand" och dess författare ett visst löfte och jag ser fram emot kommande böcker av Wennerström, särskilt ifall hon får större tilltro till materialets trollkraft.

Innehållsförteckning:
Demoner
Gnomer
Konstigheter
Hjältemod
Magi
En helt vanlig människoflicka från Enskede


Om Författaren:
Cecilia Wennerström
, född 1947, är jazzmusiker, saxofonist, kompositör, arrangör och deltidsprogrammerare. 2002 fick hon tid över till att börja skriva på en bok, som hon funderat på en längre tid och resultatet blev "Sagan om Rand" som hon debuterade med 2003.
Cecilia bor i Enskede, precis som Petra Bravo och hoppas fortsätta skriva böcker om landet Rand och dess innevånare.

Övriga bokfakta:
"Sagan om Rand" kom ut på Ord & visors förlag i mars 2003

Harald Åberg : 03-04-02


 
> maila crew@bulldozer.nu