[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Piratförlaget

Bulldozer-recension:
> Slyngstad events

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Lutherska badet


Lutherska badet - Unni Drougge


(Inbunden, Piratförlaget, 2003, 361 s.)

En kvinna är för första gången otrogen mot sin man sedan 15 år tillbaka. Kort därefter upptäcker hon att hon är gravid.
Hon är 46 år, har aldrig velat ha barn och älskar sin lealöse man över allt annat.
Där är ramarna för "Lutherska badet", Unni Drougges sjätte roman och den kanske allra mest tillrättalagda av dem alla.

Bokomslag "Lutherska badet"Jag har följt Unni Drougges författarambitioner ända sedan början med "Jag, jag, jag!", en bok om att bli vuxen under punkeran, som kom ut 1994.
En debutbok som i mina ögon krävde respekt och också fick det i massor av mig. Konsert- och knullminnen om vartannat invävda i en dimma av sprit och knark, men ack så bra. Tyckte jag, och köpte lydigt så fort nästa bok dök upp.
De tre efterföljande böckerna blev sorgligt nog snäppet sämre, en efter en, men jag kände trots allt fortfarande något för Unni Drougges ord.
Ända fram till "Hella Hells bekännelser" som kom ut 2001.
Plötsligt framstod Drougges alla tidigare böcker som litterära mästerverk. Boken om den kvinnliga pedofilen Hella Hell är i sanning den värsta jävla skit jag någonsin läst.
Mitt tålarmod med tanten var över.

Av någon anledning letade sig förra årets "Slyngstad Events" fram till mina ögon ändå och plötsligt kände jag samma lycka som inför "Jag, jag, jag" nästan tio år tidigare. "Slyngstad events" är en lysande bok om livet på landet.
Den luktar och kliar i sitt oerhört målande, och på samma gång knivskarpt iakttagande språk.
Så utgångsläget för "Lutherska badet" var inte det sämsta. Men nu nästan 400 sidor senare känner jag ett stort "jaha".

Bokens huvudperson Barbara Wilson-Bladh är psykoterapeut. Storvuxen. Gift med en undervacker jättebebis till karl som in stort sett inte gör en vettig sak i hela boken. Har problem med relationen till sin mor. Börjar varje morgon med en simtur på "Lutherska badet" där hon för första gången knyter an till andra kvinnor och alltså får väninnor.
Med detta som stomme kan Unni Drougge beröra det mesta.
Hon ger små slängar av sleven mot mansgriseri, andligt hokuspokus, trauman i barndomen, behovet/skräcken inför att skaffa barn, otrohet, olika psykoanalytiska teorier, kändisskapet, and so on.
Men det blir sällan särskilt engagerande.
Det puttrar på och förvisso undrar jag ibland hur vissa saker ska lösa sig, men när jag sen får reda på det har jag redan förlorat intresset.
Dessutom en stor varning för osannolika sammanträffanden av typen; kvinnan som jag sprang på på ICA visade sig vara min döda väninnas sen länge bortsprungna mormor, eller; min väninnas bebis är väldigt lik min man men eftersom hon är så trevlig att hänga med så väljer jag att inte bry mig…

Om man bortser från dylikt är "Lutherska badet" en stunds trevligt i-brist-på-bättre-läsning i en ganska så amerikansk feelgood-tradition. Hade Ophra sprungit på den är det inte omöjligt att "Lutherska badet" hade platsat i hennes bokklubb.

Innehållsförteckning:
Otrohet
Ansträngda relationer
Amerikanska komedier på video
Huvudvärk
En aldrig avslutad avhandling
Bastuaggregat


Om författaren:
Unni Drougge
Unni Drougge
© Caroline Roosmark
Unni Drougge är född 1956.
Innan hon blev författare arbetade hon som redaktör och grafisk formgivare. Ofta anlitad som debattör. Startade en tidning på 80-talet tillsammans med sin dåvarande man Mats Drougge. Då handlade den om musik, numera mest om kvinnor som har väldigt lite kläder.

Andra böcker av författarna:
Jag, jag, jag! 1994
Andra sidan Alex 1996
Regnbågens tid 1997
Heroine 1998
Meningen med män 1999
Hella Hells bekännelser 2001
Slyngstad Events 2002

Övriga bokfakta:
"Lutherska badet" kom ut på Piratförlaget i augusti 2003.

 


Sara Hellman : 03-08-28


 
> maila crew@bulldozer.nu