[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - evenemang - Bokmässan 2003


Trollkistan - Om folktrons väsen

Det är kanske väldigt passande att det är just Ebbe Schön som håller seminarium om folktro på bokmässan. Inte bara för att det är han och illustratören Bengt-Arne Runnerström som skrivit boken "Trollkistan", utan även för att han med sitt stora vita skägg själv ser ut som en blandning mellan snäll sagofarbror, tomte och troll.

Ebbe berättar om sitt livslånga intresse för folktron och om uppväxten i en "spökort" i Bohuslän. Huset där han bodde sades vara hemsökt även om han aldrig själv såg spökkärringen, utom kanske en gång men det kan ha varit grannfrun.
Från Bohuslän kommer också sägnerna om havsfolket och berättelsen om hur några fiskare drar upp ett barn ur djupet. Barnet sitter fast med kroken i mun och fiskarna är väldigt förbryllade. Då dyker havsfrun upp vid sidan om båten och säger att fiskegubbarna måste ta hand om barnet.
"Jag kan inte ta tillbaka honom när ni haft stål i munnen på honom."

Bokmässan 2003
Ebbe Schön och Bengt Arne Runnerström bläddrar i "Trollkistan".
Foto: Bulldozer

"Det är vi illustratörer som har förstört trollen", säger Bengt-Arne Runnerström.
Kanske ett lite väl kraftfullt påstående, men på sätt och vis sant.
Folktrons troll är inte John Bauer-troll, inga knöliga jättenäsor, tofsprydda svansar eller spetsiga öron. Istället beskrivs trollen i folksägner oftast som vackra kvinnor vars mål är att locka män i fördärvet, eller åtmistonde ner i berget.
Först vid 1900-talets början kom John Bauer och andra konstnärer att gestalta trollen på det vis som vi idag är vana att tänka på dem och idag är det otänkbart att rita troll som folktron en gång beskrev dem.

Trollkistan är en utvidgad utgåva av "Trollguld", som kom ut 1986, med mer berättelser och fler bilder. "Trollguld" sattes samman av de inslag Ebbe Schön hade efter julkalendern "Trolltider", då han berättade om folktro och sägen. Inslag som sägs ha retat kristna tittare till vansinne och håvat in arga tittarbrev.

Man kan tycka vad man vill om folktro, men för Ebbe är den både viktig och intressant. Något han förmedlar genom sina seminarier och för den intresserade kan det vara roligt att söka upp nästa gång han håller en föreläsning i ämnet någonstans.


Harald Åberg : 03-09-29


 
> maila crew@bulldozer.nu