[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - evenemang - Bokmässan 2003


Ordförrådet

En ordlek som framförs och beskrivs av Johan Althoff och Robert Nyberg i ord och bild. De har skrivit och illustrerat en bok som belyser och utforskar vårt svenska ordförråd och hur orden hänger samman med vårt tänkande.

Med orden skickar vi tankebilder till varandra säger Johan Althoff.
Generatorn till språket är ett rikt tankeliv som lätt kan associera till känslor, önskningar och förväntningar inför olika föremål. Orden ska fiska upp de tankar som vi vill förmedla och det är en utmaning för språket att fånga våra tankar med vad de får på kroken.
Johan Althoff förmedlar på ett lysande sätt en lustfylld inställning till språket och orden och hans vindlande och krokiga tankebanor får publiken att haja till, skratta och fundera en stund extra.
Han berättar att de slängde ut en långrev på ordet "listig" i ett antal ordböcker och fick ihop ett nittiotal synonymer.

Det hela illustreras med Robert Nybergs snåriga vägar med mängder av vägskyltar och vår möjlighet att välja den mest passande synonymen till ordet "listig" förefaller helt plötsligt som ett gigantiskt projekt.
Att välja det rätta ordet kan sannerligen vara som att leka bambi på hal is, men förhoppningsvis så har man kul under tiden. Jag är ganska övertygad om att dessa två herrar har haft det. De tar upp synonymer, idiom, metaforiska system (där Althoff säger att språket söker efter det konkreta, snarare än det abstrakta), egennamn och mycket mera. De har också funderat och skapat egna kombinationer av ord och ger även läsaren möjligheten att experimentera sig fram. Vad sägs förresten om kommentaren "Glad som en gummisnodd"?

Jag kände ett våldsamt habegär efter boken och den står definitivt högt upp på min önskelista.


Carin Thärnström : 03-09-27


 
> maila crew@bulldozer.nu