[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - evenemang - Bokmässan 2003


Tre tuffa damer

Tre tuffa damer har besökt Bokmässan (säkerligen fler), men dessa tre skapar intrycket av starka och trygga feminister.
Ebba Witt-Brattström, Hanne Vibeke Holst och Britt-Marie Mattsson kan säkert ges andra epitet, som "hustrur" och "mödrar", men är förstås främst på mässan i egenskap av författare.
Förutom att de alla tre är vältaliga och kunniga är de också aktuella med varsin bok av varierande karaktär, där den enda likheten egentligen är att kvinnor är huvudpersoner.


Ebba Witt-Brattström har skrivit en bok om den heliga Birgittas uppenbarelser och om tiden innan hon blev den heliga och levde ett "vanligt" liv. Om man nu kan kalla hennes liv vanligt. Birgitta var ju trots allt gift med en lagman och under en lång period var Birgitta Kung Magnus husföreståndare. Det finns de som hävdar att ett flertal av Birgittas uppenbarelser kom till för att sätta Kung Magnus på plats.
I sina uppenbarelser använder sig Birgitta av kvinnokroppsliga metaforer och Ebba Witt-Brattström citerar Sven Stolpe med följande rader:
"Birgitta propagerar för moderligheten i en tid av manligt barbari".
EBW påpekar också lite syrligt att det tog 700 år för Birgitta att bli ordentligt firad medan Strindberg (som för övrigt omnämnde den heliga Birgitta som "emancipissan") firas varje år.
" Tillsammans med bland andra Hildegard av Bingen och Julian av Norwich så får väl den heliga Birgitta sägas ägna sig åt "varannan damernas" i himlen", avslutar EBW sitt seminarium om den heliga.

Till den dag jag dör kommer jag aldrig att acceptera att vara mindre värd bara för att jag är kvinna säger Hanne Vibeke Holst.
Hon är i högsta grad aktuell med sin bok "Kronprinsessan", en kvinnlig politikers uppgång och fall. I sin research har hon bl a använt sig av den så kallade Mona Sahlin-affären.
Hon berättar om hur hon växte upp i tron att hon tillhörde "en av grabbarna", att hon minsann var lika mycket värd som dem. Hon hade klarat det!
Den illusionen höll i sig till dess att hon fick sitt första barn och hon då insåg att hon inte alls hörde dit, hon var ju en av "de andra", d v s kvinna.
Det är oerhört viktigt för henne att hon, hennes dotter och alla andra kvinnor inte ska ha ett andrahandsvärde på grund av sitt kön. Fyra av hennes tidigare böcker finns översatta till svenska, dels trilogin om journalisten Therese Skårup och dels den oerhört personliga boken över 100 års dansk kvinnohistoria som skrevs i samband med övergången till ett nytt sekel.
Hon berättar att den kritik hon får av män om Skårup-triologin oftast handlar om huvudpersonens beteende. Therese Skårup beskrivs som framfusig, nån som tar för sig och är ganska så egoistisk i en tuff bransch. Inte tillräckligt kvinnligt kanske? Hanne Vibeke Holst nämner också en fråga som dykt upp i flertalet intervjuer gjorda av män, där de säger sig uppskatta hennes böcker "men när ska hon sluta skriva om kvinnor?". På det brukar hon svara: "Den dag Jan Guillou slutar att skriva om män".

Britt-Marie Mattsson är journalist och har jobbat med framför allt politisk bevakning i USA, mestadels för den västsvenska morgontidningen Göteborgs-Posten. Hon debuterar nu med en skönlitterär roman, "Bländad av makten", som handlar om två väninnor, kvinnliga journalister, som rör sig i det amerikanska politiska livet.
Hon valde medvetet att inte skriva om Sverige för att slippa frågor som "men syftar det inte på politiker NN".
Under ett miniseminarium så diskuterar hon framförallt (politiker-)makt och medias roll och samarbete med denna. Hur det hela har utvecklats från slutet av sextiotalet då hon började sin karriär och fram till våra dagar.
Att media blivit allt tuffare i sina krav och artiklar mot politiker samtidigt som "desertörer" från journalistkåren lärt upp politiker i hur de ska ta journalister och handskas med deras frågor. Att alla dessa "affärer" i den politiska sfären i första hand kommit från källor som har intresse av att förgöra en fiende och inte i första hand från eget grävande från journalisternas sida.


Carin Thärnström : 03-09-30


 
> maila crew@bulldozer.nu