[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - evenemang - Bokmässan 2003


More Brave New Worlds

Med undertiteln "Science Fiction with a satirical edge", presenterade seminariet "More Brave New Worlds" de i Sverige hittills opublicerade SF-författarna Nikos Panayotopoulos, Grekland, och Miguel Vale de Almeida, Portugal. Ingen av de två ser sig som SF-författare i någon strikt mening, men båda använder sig av SF-litteraturens form i sitt berättande..

Nikos Papayotopoulos är författare och manusskrivare medan Miguel Vale de Almeida är antropolog. De har bägge belönats med flera SF-priser men ingen av dem vill kalla sig för en SF-författare.
- Jag älskar Science Fiction men tror inte att jag skulle kunna skriva en lika bra bok som "Androidens drömmar", "1984" eller "Du sköna nya värld", säger Nikos.
Miguel, som också säger sig gilla SF-böcker, uppger sina inspirationskällor.
- Mest influerad var jag nog av amerikanska B-filmer och serier. Jag är en stor seriefan. Men SF är en bra krycka man kan använda för att förmedla vissa förutsättningar till läsaren. En SF-läsare har lätt för att acceptera de premisser man presenterar.

Bokmässan 2003
Nikos Panayotopoulos och Miguel Vale de Almeida, dolda bakom flaskor, namnskyltar och mikrofoner.
Foto: Bulldozer

"EuroNovela", som Miguel Vale de Almeidas roman heter, är en dystopisk kritik mot EU. I Almeidas framtid har EU utvecklats till en totalitär stat där medborgarna sorteras in efter ursprungsnationalitet och vilka arbeten de utför. En liten grupp euroskeptiker befinner sig på flykt undan systemet och reser således genom Europa. Det är, enligt författaren själv, en sarkastiskt och satiriskt skildring av ett inte helt otänkbart EU.
- Jag ville visa att man inte automatiskt måste sätta nationalism och europeanism i motsatta ändar, berättar Miguel.

Nikos Panayotopoulos roman "The Benefit of Doubt" beskriver hur förläggare i en nära framtid använder sig av ett genetiskt test för att se om författare har vad som krävs för att skriva en bestseller. Författare som saknar den kreativa genen eller som, likt romanens huvudperson, inte vill underkasta sig testet ges helt enkelt aldrig ut.
- Jag skulle vilja påstå att SF-elementet inte är nödvändigt för min roman, säger Nikos. Större delen av romanen rör författarens roll i den moderna förlagsvärlden. Men gentestet var en bra idé så jag tänkte "Vad sjutton, låt oss skriva SF".

Även om ingen av de två direkt skriver under på epitetet SF-författare, så tycks det mest ha att göra med den generellt lite dåliga klangen SF har hos folk som tror att det automatiskt handlar om rymdopera eller extremt tekniskt inriktad prosa. Andra författare i genren, som till exempel Margaret Atwood, har föreslagit att "S" istället för "Science", som på sätt och vis låser fast genren, borde få representera "Speculative". Detta är något både Nikos och Miguel instämmer i.

- Jag tror det är lättare att vara Science Fiction-författare i USA, säger Nikos, där har genren en bättre ställning. I Grekland ses all SF med misstänksamhet.
Det är en sorglig attityd, och en som kan beröva litteraturvärlden ny spännande "sarkastisk fiktion".


Harald Åberg : 03-09-27


 
> maila crew@bulldozer.nu