[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - evenemang - Bokmässan 2003


Bokmässan har blivit myndig

Hade Bokmässan varit en person så hade myndighetsdagen infallit i år, det är nämligen den 18:e i ordningen som öppnar portarna torsdagen den 25 september på Svenska Mässan i Göteborg.
Från att ha varit en liten mässa i första hand fokuserad på bibliotek och lärare har den växt till en jätte som lockar inte bara Kålle och Ada utan även bokfolk världen över.


De första 1½ dagarna ägnas som vanligt åt fackfolk där det fortfarande är stor representation av just bibliotekarier och lärare uppblandat med förläggare och journalister. Fredag efter lunch är det så dags för allmänheten att knö sig in och spana efter favoritförfattarna och förhoppningsvis få en efterlängtad dedikation i den nyköpta boken.

Årets tema är två P:n, Polen och Populärvetenskap.
Kanske har de inte så mycket gemensamt förutom att Polen har en tradition av vetenskap i sin historia och att bland andra nobelpristagaren Marie Curie är född i Polen.
Mässan invigs av polacken Ryszard Kapuscinski, som är historiker, journalist och författare. Hans böcker spänner geografiskt över länder som Afrika, Sovjet och Iran och han ägnar sig åt att kommentera världshändelser som är någorlunda aktuella. Förutom Kapuscinski så finns det flera polska författare representerade, framförallt i den "yngre generationen" som till exempel Andrzej Stasiuk och Adam Zagajewski.

Ska man nämna den polska litteraturen så kan man till exempel skriva att Polen har haft fyra nobelpristagare i litteratur under 1900-talet (tidigare nämnda Marie Curie fick Nobelpriset i kemi och fysik i början av förra århundradet). Senast i raden, 1996, var poeten Wislawa Szymborska, vars poetiska produktion finns i en nyutkommen samlingsvolym, "Dikter 1945-2002".

Populärvetenskap då, ett övergripande namn för lättfattlig vetenskaplig information för de icke lärda men ändå vetgiriga.
Med en ganska stor spridning bland ämnena presenterar Bokmässan studier om bland annat mänskliga rättigheter, sjuka hus och helgon.
"Fråga Lund" finns på plats dagligen och svarar på frågor från vetgiriga. Forskartorgets scen kommer att uppta ca 500 kvadratmeter av mässhallen för diverse aktiviteter inom populärvetenskapen. (monter B03:72)
Wettergrens bokhandel kommer att ha en specialbokhandel för populärvetenskap i mässan där all litteratur som presenteras under mässan finns till salu. (monter B05:82)

Förutom ovan nämnda teman är det en salig blandning av författare som finns på plats, allt från Hanne-Vibeke Holst som lanserar sin nya bok "Kronprinsessan" (den handlar om en kvinnlig miljöpolitikers uppgång och fall i Danmark och Holst har inspirerats av Mona Sahlin-affären) till Pramoedya Ananta Toer. Toer är Indonesiens främste författare och han är i aktuell i Sverige med "Människornas jord", den första romanen i Burukvartetten som beskriver Indonesiens moderna historia. Romanerna bygger på de muntliga berättelser som han framförde för sina medfångar under de femton år han var politisk fånge i sitt land.
För alla fan av Harry Bosch och hans skapare finns möjligheten att möta författaren Michael Connelly på plats i Göteborg. Han är där med sin senaste bok på svenska, "Mörkare än natten", i vilken Harry blir misstänkt för att vara seriemördare.
Jonas Gardell kommer också, för att prata "Om Gud" medan Carl Jan Granqvist fokuserar mer på ätandet och innehållet på tallrikarna.
Med andra ord så kommer de flesta människor att hitta något som passar dem. Det vore kanske konstigt annars med tanke på att över 1400 personer medverkar i framträdanden på seminarier och i montrar.

Datum:
25-28 september
Torsdag:
9.00-18.00 (fackbesökare)
Fredag:
9.00-14.00 (fackbesökare)
14.00-18.00 (allmänheten)
Lördag:
9.00-18.00 (allmänheten)
Söndag:
9.00 - 17.00 (allmänheten)

Plats:
Svenska mässan (mitt emot Liseberg)
Hållplats:
Korsvägen
Spårvagn:
4,5,6,8,13,14
Inträde:
100 kr (för allmänheten)

Vill man gå på de för allmänheten stängda tiderna men inte riktigt har den aktuella fackbehörigheten kan man alltid köpa seminarie- eller miniseminariekort.

 


Carin Thärnström : 03-09-21


 
> maila crew@bulldozer.nu